Outdoor koken

Yeee-haw!


Je hebt de term vast wel eens gehoord. ''Chuckwagon cooking'', of ''Chuckwagon koken'. Een chuckwagon is een soort huifkar met veldkeuken. In de VS werd een chuckwagon op de prairies gebruikt als mobiele keuken. Vergelijkbaar met de foodtrucks die we nu kennen. Een soort cafetaria voor cowboys.

chuck.jpg

Er werd veelal gekookt met gietijzer, waar de Dutch oven een belangrijk onderdeel in was. Als we over chuckwagon cooking praten gaat het in de breedste zin van het woord over koken in en boven een kampvuur, zoals men dat vroeger ook deed. Een eenvoudige manier van koken. Je moet het doen met wat je op dat moment hebt. 

Back to basic, low and slow...
 
Gietijzeren pannen
Koken boven kampvuur kan op allerlei manieren, waarvan koken met een Dutch Oven de bekendste is. Skillets horen daar ook zeker bij en de pie irons zijn ook speciaal gemaakt om boven het vuur te kunnen bakken.

dutch.jpg

Een vuurtje kun je direct op een ondergrond van zand of keien stoken, maar op je keurige gazon en in je gestylede mancave gebruik je liever een vuurschaal of kampvuurplaats. Je kunt er voor kiezen om het heel basic te houden, met een kampvuur en een driepoot. Tegenwoordig zie je ook veel uitgebreide sets en verzamelingen om van alles tegelijk te kunnen maken. 

brug.jpg

 
Pie Irons
De pie irons lijken klein en beperkt, maar onderschat ze niet! Het is een leuke accessoire voor jong en oud om met gietijzer te koken boven het vuur. 

Wat je in een skillet kan bakken, kun je ook in het klein in het sandwichijzer maken. Hoewel deze ontwikkeld is om tosti's boven het vuur te maken, is het geschikt voor zo'n beetje alles wat er maar in past. Wat dacht je van een appelflap? Hartige taartjes, gevuld bladerdeeg met brie, walnoot en honing. 
pie.jpgpie1.jpg

pie2.jpg

 
Recepten chuckwagon-style
Om je helemaal in de sfeer te brengen mogen een paar recepten niet ontbreken. De Cowboybeans lees je hieronder terug. We zetten er nog een paar extra voor je bij!
Recept: Cowboy beans

beans.jpg

Ingrediënten1 Ui Fijngesnipperd
Snuf peper naar smaak
Snuf zout naar smaak
250-500ml Barbecuesaus naar smaak meer of minder gebruiken
 Knoflookpoeder Naar smaak
270g Zwarte Bonen Uitlekgewicht
420g Witte bonen in tomatensaus
500g Gehakt
Bereidingswijze
Fruit de ui aan in de olie. Voeg het gehak toe en kruid deze met de peper, zout en knoflookpoeder. Roer goed door tot het gehakt rul gebakken is. Voeg vervolgens de zwarte bonen en de witte bonen in tomatensaus toe en roer door het gerecht. Voeg als laatste de barbecuesaus toe en laat het gerecht met het deksel op de pan 5 minuten stoven.  Tast toe!* Ook lekker in een tortilla!


 
Recept: Blueberry Dream Skillet Pie
dream.jpg

Piedeeg:
500 gr bloem
6 gr zout
20 gr suiker
200 gram ongezouten boter, koud, in blokjes gesneden
Plm 250 ml ijswater

 

kaasvulling:
250 gr roomkaas
100 gr suiker
40 ml citroensap
2 grote eidooiers

 

bosbessenvulling:
125 gr plus 15 gr suiker
25 gr bloem
15 gr maïzena
60 ml koud water
750 gr bevroren bosbessen
50 ml citroensap
handje verse munt, fijngehakt
2 eiwitten

 

Bereidingswijze

Doe de bloem, suiker en zout in de kom van de keukenmachine en meng droog door elkaar. Doe er dan de blokjes boter bij en laat de keukenmachine het kneden tot de blokjes boter tot grove stukjes vermalen zijn. Voeg dan via de opening een scheut ijswater toe en wacht tot die opgenomen is voor je er de volgende scheut bij doet. Voeg net zo lang ijswater toe tot het een mooi elastisch deeg is dat loskomt van de kom. Als het kneedbaar en niet meer korrelig is, is het deeg klaar.

 

Verdeel het deeg in twee ongelijke delen. Een groot deel dat straks uitgerold wordt om de bodem van de skillet te bedekken en een iets kleiner deel wordt de deksel van de pie. Wikkel de stukken deeg en wikkel ze in stukken plas-ticfolie. Laat het deeg zo minimaal een uur in de koelkast opstijven.
Maak je BBQ klaar voor indirecte bereiding en stook op tot 190°C.

 


Rol de grote deegschijf op een met bloem bestoven oppervlak zo ver uit tot het ruim in de skillet past. Smeer wat boter in de skillet en bekleed deze met het uitgerolde deeg. Rol de randen deeg die er overheen hangen op naar de rand zodat die dikker is dan de rest. Duw daar met een vork een streepjesvorm in. Leg bakpapier of aluminiumfolie in het deeg in de skillet en giet en droge erwten in. Zet de skillet op de BBQ en bak 8 minuten. Verwijder dan de erwten en het bakpapier of folie en zet de pan nog een minuutje of twee terug. Haal dan van de BBQ en laat de deegbodem wat afkoelen terwijl je de inhoud gaat bereiden.


Meng in een grote pan de 125 gram suiker met de bloem en de maïzena. Giet er al roerend water bij tot het een gladde, dikke saus is. Doe er dan 250 gram van de bessen bij en breng het geheel aan de kook. Zet dan iets lager en laat het inkoken, blijf regelmatig roeren. Haal de pan dan van het vuur en laat iets afkoelen. Roer er dan het citroensap, de fijngehakte munt en de rest van de bevroren bessen door.
Klop in een kom de roomkaas, de suiker en het citroensap luchtig. Meng er dan de eidooier door en giet het mengsel in de bodem in de skillet. Schep dan voorzichtig het bosbessen-mengsel in de pie. Rol dan het stuk deeg dat je nog hebt uit tot dat groot genoeg is om als deksel op de pie te fungeren. Snij er voor je het op de pie legt nog wat vormpjes uit. Dat staat lollig en Amerikaans, maar heeft ook een doel. Het vocht kan ontsnappen waardoor de deksel de kans krijgt knapperig bruin te worden. Leg de deksel er op, duw aan de rand het deeg aan elkaar vast. Bestrijk de deksel met eiwit en strooi er een laagje suiker over. Zet de skillet in de BBQ en bak tot de korst mooi bruin is en de vulling bubbelt. Dat zal tussen de 30 en 45 minuten duren. Kijk regelmatig en keer de skillet een aantal keer om de pie mooi egaal bruin te krijgen. Als de korst te hard gaat en te bruin wordt terwijl de inhoud nog niet bubbelt, kun je de pie afdekken met alufolie.
En dan, dit is heel belangrijk, heb geduld tot de pie HELEMAAL afgekoeld is. Als je hem eerder aansnijdt zal de vulling er uit lopen. Wat ook een voordeel kan zijn als je de pie als toetje eet. Snij hem aan als ie nog een beetje warm is en eet de Blueberry Pie met wat vanille-ijs als dessert. 


 
Recept: Chicken Tortilla Skillet Pie

chicken.jpg

Als je dit gerecht, de chicken tortilla skillet pie zou moeten vertalen krijg je een ‘Kip en Mexicaanse pannenkoekjes gietijzeren koekenpan taart’. Wij houden het daarom maar op 'chicken pie'. En voegen daar aan toe dat ie beestachtig bruut lekker is.

Voor de kip tortilla pie:
600 gr kippendij
20 gr LetzQ Chicken Rub
12 tortilla’s die ongeveer in je skillet passen 450 gr gemalen Mozzarella
Eventueel: verse koriander

 

Voor de saus:
20 ml olie
2 grote uien, grof gesnipperd
10 gr chilipoeder
6 gr komijn
2 handjes verse oregano of 10 gr gedroogde 6 gr zout
8 teentjes knoflook, grof gehakt
400 ml kippenbouillon
2 blikken tomatenblokjes

 

Bereidingswijze

Maak je BBQ gereed voor indirect BBQ’en en stook het vuur op tot 200°C. Rub de kippen-dijen met een dikke laag LetzQ Chicken Rub. Doe een scheut olie in een skillet en laat het heet worden op de BBQ. Voeg dan de uien toe en bak deze tot ze mooi goudgeelbruin zijn. Haal de skillet daarna even van de BBQ en voeg de chilipoeder, komijn, oregano, zout en knoflook toe. Roer goed door. Zet de pan dan terug op de BBQ en laat een paar minuten bakken. Doe er dan de kippenbouillon (zorg dat je doe maakt met kokend water of verwarm de bouillon eerst) en tomaten bij en laat dit alles op de BBQ sudderen. Een kwartier zal voldoende zijn om de saus dieprood te kleuren, het teken dat deze gaar is. Haal de skillet weer van de BBQ en breng hem naar de keuken. Maal daar de saus in de blender fijn en zet die apart.


Veeg de skillet met een dot keukenrol een beetje schoon en zet hem weer op de BBQ. Doe er wat olie in en wacht tot deze heet is. Bak er dan de kippendijen in. Elke kant een paar minuten, tot ze aan beide zijden licht gebakken zijn. Bedek de dijen dan met een paar scheppen saus, zorg dat je genoeg overhoudt om de pie straks te maken en laat de kip in de saus verder garen. Als de kip een kern heeft van ongeveer 70°C uit de skillet halen, heel even wat af laten koelen en dan de kip pullen.

 

Hou de pulled chicken daarna even apart. Dip drie tot vijf tortilla’s, al naar gelang hoe dik je de bodem van je pie straks wilt hebben, één voor één in de saus en leg ze daarna op de bodem van je skillet. Leg daar bovenop wat pulled chicken, wat saus en flink wat kaas. Leg er dan één of twee met saus ingesmeerde tortilla’s op en leg er weer kip, saus en kaas op. Herhaal dat tot je tortilla’s op één na op zijn. Leg die laatste tortilla op de stapel, giet er de laatste saus over en daarop de laatste kaas.

Neem een stuk aluminiumfolie dat groot genoeg is om de pie in de skillet af te dekken en tot aan de pan in te pakken. Spuit of smeer één kant van de folie echter eerst in met olie en leg die kant op de pie. Zo voorkom je dat de kaas blijft plakken en je straks al die heerlijk gesmolten kaas in één keer er af trekt. Zet de afgedekte skillet plusminus een half uur op de BBQ en check dan door het alufolie een beetje op te tillen of de saus bubbelt en de kaas tussen de lagen gesmolten is en de kaas bovenop lichtbruin gekleurd is. Dan is je chicken tortilla skillet pie klaar. Strooi er nog wat gemalen kaas en als je daarvan houdt wat fijngehakte koriander over en serveer. Snij aan tafel punten uit je pie.